Aitta-tarina
Suomalainen aittaperinne - oletko nukkunut kesäyön aitassa?
Aitta on tunnelmallinen perinteinen kesäinen yösija, missä nukkuu sikeästi valoisatkin yön tunnit.
Suomalaisen maalaistalon pihapiiriin kuuluu 1- tai 2-kerroksinen aittarivistö. Aitta on syntynyt tarpeesta säilyttää tavaraa. Varastoaitat rakennettiin erillisinä rakennuksina, koska asuinrakennusten säiilytystilat olivat niukat. Aittojen alkumuoto on ollut tolppien varaan rakennettu lava, jossa säilytetty tavara oli maanisäkkäiltä turvassa, Lapissa tällaisia kutsutaan niliaitaksi.
Talojen pihapiirissä oli useita aittoja moniin eri tarkoituksiin: vilja-aitta jyville, liha-aitta elitarvikkeille sekä vaateaitat. Aitat rakennettiin usein riviin saman katon alle. Kaksikerroksista aittaa kutsutaan luhtiaitaksi, jolloin alakerta toimi varastona ja yläkerta kesäisin makuuaittana. Aitassa ei ollut lämmitystä, siksi niissä nukuttiin vain kesäaikaan, mutta usein pitkälle syksyyn. Kesäinen nukkuma-aitta toikin kaivattua yksityisyyttä suurperheisissä taloissa, joissa asuttiin ahtaasti. Ja ehkä nuorelle väelle vapauttakin vanhempien tiukasta kontrollista…
Maaseudulla talojen pihapiirissä säilyneitä aittoja käytetään edelleen varastoina, ja nykyisinkin usein majoituskäytössä. Usein vanhaan aittaan on kunnostettu viihtyisä kesäinen makuuhuone. Aitassa saa makeat unet, sillä siellä on hämärää ja vilpoisaa kesäöinäkin. Aitta on elävää perinnettä.
Perinteistä maalaiselämää voi kokea esim. JaananPihan aittalomalla, jossa kaikki majoitukset ovat aitassa, mutta muillakin reiteillä on aittamajoitusta. Huomioithan, että aitan ainoa nykyaikainen mukavuus pehmeän vuoteen lisäksi on sähkövalo – wc ja pesutilat löytyvät toisesta rakennuksesta. Aittalomalla aamiainen tarjotaan talon tuvassa tai sen voi nauttia lämpiminä kesäaamuina myös pihaterassilla tai pihapiirin kesäkeittiössä.