Pyöräilyn turvallisuus

Pyrimme huolehtimaan turvallisuudestasi, tässä ohjeita sinulle:

Reitit
suunnitellaan hiljaisille teille aina kun on mahdollista. Kiinnitä huomiota tien ylityksiin, sillä risteykset ovat usein pyöräilijöiden vaaranpaikkoja.

Sovita ajonopeus ja välimatka
muihin liikennetilanteen ja ympäristön mukaan. Ryhmässä turvallisinta on ajaa peräkkäin autotien laidassa. Muista turvaväli myös pyöräillessä!

Ennakoiva pyöräilijä
kertoo muille omista aikeistaan. Osoita käsimerkeillä muille pyöräilijöille aikeistasi kääntyä tai pysähtyä. Käytä pyörän kelloa ilmoittaaksesi muille pyörätiellä liikkuville lähestymisestäsi. 

Kypärä
Suomen tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän on ajon aikana käytettävä asianmukaista suojakypärää. Lainaamme kypärän jos et halua tuoda omaa mukanasi.

Näy liikenteessä muille
Näkyvä vaatetus on tärkeä turvallisuustekijä, se kannattaa huomioida varusteita hankittaessa, esim. kirkkaan värinen t-paita tai pyöräilypusero. Meiltä on saatavissa matkaan huomioliivit, jonka voi pukea näkyvyyden lisäämiseksi.

Onnettomuustilanteessa
Vakavassa tapauksessa soita 112 ja vastaa kysymyksiin. Huolehdi, ettei onnettomuuspaikalla satu enempää vahinkoja.
Pienemmät naarmut tulee hoitaa poissa tiealueelta, ettei tapahdu vakavampaa. Ensiaputarvikkeet ovat pyörälaukussa. Päivystyspuhelimemme on käytettävissä klo 8-20, soita jos voimme auttaa tilanteessa.

Suosittelemme lataamaan puhelimeen sovelluksen ”112 Suomi”. Sovelluksen avulla soitat nopeasti hätäkeskukseen ja sijaintikoordinaattisi näkyvät hätäkeskukselle automaattisesti. 

Liikenteen tarkkailu 
vaatii keskittymistä. Pidä katse eteenpäin äläkä lue puhelinta tai ota valokuvia ajaessa. Kun on tarpeen tutkia mobiililaitteen karttaa, pysähdy aina turvalliseen kohtaan tiealueen ulkopuolelle.